Varkens met geweld opgedreven voor transport

In december 2022 publiceert onderzoeksgroep Ongehoord beelden van varkens die tijdens hun laatste levensdagen worden geslagen, getrapt en met een taser opgejaagd. De onderzoekers plaatsten verborgen camera's bij Beter Leven stallen en een zogenaamde vee-verzamelplaats. Zo filmden zij het in- en uitladen van dieren voor transport . Hoewel veetransporten al jaren onder vuur liggen en al talloze verbeteringen aangekondigd werden door de sector zelf, het landbouwministerie en de NVWA, blijkt uit de beelden dat dierenleed niet te voorkomen is zolang dieren op transport gezet worden.

Ernstige mishandeling en zieke dieren op de verzamelplaats

In Reusel (Noord-Brabant) plaatste onderzoeksgroep Ongehoord een camera bij de verzamelplaats van Vee- en Varkenshandel C. van Roij. Hier worden dieren verzameld van verschillende fokkerijen, om daarna naar het slachthuis gebracht te worden. Hoewel de organisatie slechts enkele dagen filmde op de locatie, legden zij verschillende misstanden vast.

Meerdere varkens moesten in het verzamelcentrum afgemaakt worden omdat ze te ziek waren om nog verder getransporteerd te worden. Hierbij werd een penschiettoestel gebruikt: een apparaat dat een metalen pin door de schedel van een dier schiet om de hersenen te beschadigen. Bij C. van Roij lieten werknemers geschoten varkens minutenlang stuiptrekken, zonder controle op bewusteloosheid en zonder de keelsnede uit te voeren.

De volgende ochtend werd het dier meermaals tegen het hoofd getrapt, om vervolgens geschoten te worden. Meerdere keren was te zien dat biggetjes en moedervarkens werden getrapt en geslagen met stukken tuinslang.

Klappers en elektrische prikkers voor Beter Leven varkens

In Nederland is er slechts éen keurmerk dat eisen stelt aan het transport. Dat is opvallend genoeg niet het biologische EKO-keurmerk, maar het veel lichtere Beter Leven keurmerk. Ongehoord laat daarom ook zien hoe varkens bij Beter Leven boerderijen de vrachtwagen in gejaagd worden.

Bij het varkensbedrijf van Annechien ten Have-Mellema (2 Beter Leven sterren) worden varkens geslagen met de hand en met plastic klappers, maar ook de zware opdrijfborden worden gebruikt om op de varkens in te slaan.

Bij Martin Houben te Ysselstein (1 Beter Leven ster) worden vleesvarkens opgejaagd met elektrische prikkers, wat verboden is, zowel door de wet als voor het keurmerk. De Dierenbescherming heeft tot nu toe nog geen sancties genomen.

Stress en geweld horen erbij

Varkens worden bij het inladen en verladen geconfronteerd met stressvolle situaties: onbekende soortgenoten en mensen, een vreemde omgeving en lawaai, gladde ondergronden van laadbruggen en vrachtwagens. Van nature nemen varkens de tijd om nieuwe omgevingen voorzichtig te verkennen.

Miljoenen zieke varkens in de industrie

Ondanks eerder aangekondigd “verscherpt toezicht” van NVWA, blijven varkenshouders zwakke, zieke en gewonde dieren op transport zetten naar verzamelplaatsen en slachterijen. Het is maar het topje van een ijsberg: jaarlijks worden 4,5 miljoen varkens ziek en sterven in varkensfokkerijen.

Veel moedervarkens hebben lichte tot zeer ernstige klauwaandoeningen. Naar schatting 10% van de zeugen loopt kreupel, een probleem dat sinds de verplichte invoering van groepshuisvesting voor zwangere zeugen (omwille van dierenwelzijnsredenen) alleen maar erger geworden is.

De biologische zeugenhouderij, met weidegang en ingestrooide ligruimtes, heeft haar eigen kreupelheidsproblemen.

Dieren niet geholpen met controle en handhaving

Toezichthouder NVWA heeft als taak de Europese en Nederlandse wetgeving inzake dierenwelzijn, diergezondheid en voedselveiligheid te controleren en handhaven. Maar de afgelopen jaren kwamen herhaaldelijk problemen aan het licht bij NVWA.

Uit het onderzoek bleek dat regelmatig zieke en wrakke dieren aangevoerd werden voor de slacht en dat bij deze misstanden niet consequent werd ingegrepen door NVWA. Een aantal inspecteurs zagen erg veel misstanden door de vingers. Als gevolg hiervan werden inspecteurs die wel probeerden te handhaven agressief behandeld door slachthuispersoneel. Ook gebeurde het dat slachterijen de interne planning van NVWA doorgespeeld kregen. Zo konden ze transporten met zieke dieren organiseren op de dagen dat het toezicht uitgevoerd werd door een inspecteur die het niet nauw neemt.

Uit een drie maanden durend pilot onderzoek van NVWA zelf, uitgevoerd van juni tot augustus 2021, bleek dat veel veehouders de EU-richtsnoeren voor varkenstransport nog lang niet onder de knie hadden: tijdens de onderzoeksperiode bleken maar liefst 15.000 varkens (zo'n 220 tot 250 dieren per dag) niet te voldoen aan de richtsnoeren, wat betekent dat het vervoer van deze dieren in strijd was met Europese wetgeving die eigenlijk al jaren moest toegepast worden.

De nieuwste beelden van Ongehoord tonen echter dat de problemen rond veetransport nog lang niet van de baan zijn. Johan Boonstra van Ongehoord concludeert: “Hoe vaak kun je het toezicht verscherpen, hoe vaak mag de sector met nieuwe richtlijnen komen, hoe veel overtredingen kunnen veehouders maken, voordat we zeggen dat het maar eens afgelopen moet zijn met de veehouderij?”

Locaties

Bronnen